Dagny Marie Jacobsen fortæller:
"Lidt Oplysninger om min Far og Mors omskiftelige Liv"
Kilde: Knud L. Rasmussen.







Cecilie Kathrine Lindkjær og Jes Clausen Jacobsen
Cecilie Kathrine Lindkjær og Jes Clausen Jacobsen.


De gik begge i Anslet Børneskole til 15-aars Alderen, først dansk og efter 1864 tysk Undervisning.
Derefter blev Far uddannet ved Landbruget forskellige Steder - var paa Ryslinge Højskole Vinteren 1878-79, opterede til Danmark for at undgaa prøjsisk Soldatertjeneste. - Da der ikke var større Velstand i de forskellige Hjem, og Far og Mor gerne ville giftes - tog Far Undervisning i Fotografering, det var noget Nyt og Far mente, han paa den Maade kunde tjene nogle Penge. - Der blev købt en lille Landejendom ved Rødding og de fik Atelier i Rødding By og blev gift 3l.Maj 1881.
Efter et Par Aar blev Landejendommen solgt og Far oprettede en Boghandel ved Atelieret og fik Fotograffilial i Toftlund. Efter 4 Aars Forløb blev Far pludselig udvist af Landet og maatte flytte i Løbet af 3 Dage, som Grund: hans danske Sindelag, Deltagen i Møder - og som synlig Grund - et Dannebrogsflag over et Billede, der engang imellem kunde ses fra Butikken. Det var i Koller-Politikkens Tid.
Far forsvarede selv sin Sag i Flensborg, men intet hjalp, de maatte ordne deres Ting og ud af Landet.
På Samsø, Tranebjerg, var Farver Lund og flere Mænd med til at gøre godt mod udviste Sønderjyder, og der flyttede Familien Jacobsen hen ca. 1885 og boede der et halvt Aar, indtil der blev indrettet Fotograf-atelier i Odder, som blev det første af den Slags der. Far og Mor var jo begge grundtvigske og højskoleinteresserede saa de sluttede sig til Valgmenigheden og Pastor Malling - Kirken blev bygget dengang. Det var i Provisorietiden, og Far har fortalt, at Bølgerne ofte gik højt politisk, i de 3-4 Aar de boede i Odder.
Far var jo Landmand, og selvom Forretningen gik godt, blev den alligevel solgt til en af hans Medarbejdere - og Far købte en Gaard, "Nørager", i Lejrskov. For at tjene noget ekstra blev Far ved med at fotografere nogle Aar. Han rejste rundt til Højskolerne, tog Elevbilleder, gjorde dem færdig hjemme og sendte dem - han blev kendt med mange Højskoleforstandere, og det var altid interessant, naar en af dem besøgte Far og Mor og Snakken gik.
Men Landbruget og Sognet tog efterhaanden hans Tid, han blev Sogneraadsformand c. 1888 i Lejrskov-Jordrup.
Efter 6 Aar i Lejrskov byttede han Nørager med Gamst Præstegaard, der var godt 100 Tdr Land - Far kultiverede nogle af Søengene og plantede Granplantage paa Vestermarken, hvor Jorden var fattig. Han virkede kun der i 6 Aar - da købte han Drenderupgaard af Kreditforeningen og Præstegaarden blev solgt.

Drenderup var paa 250 Tdr Land. Stuehuset var brændt og den ene Staldlænge blæst om, men Far havde Lyst til at ordne den Slags og fik en pæn Gaard bygget op. Drenderup var førhen en Herregaard, saa Omgivelserne var ualmindelig kønne og idylliske. Jorden var god, men vandholdig og trængte til Dræning. Efter 6 Aar blev den solgt, og Far købte Vamdrupgaard 350 Tdr Land - det var jo et Eksperiment - efter nogen Tid blev der solgt 100 Tdr Land til en Nabo, og 50 Tdr ved Vamdrup By fik Colfak i Rødding, saa blev Terminen klaret.

Ca. 1904 blev Far Amtsraadsmedlem i Ribe Amt, valgt af Venstre. I Vamdrup var vi i 4 Aar. Saa blev Vamdrupgaard solgt og Tingskovhus i Andst købt. 1909 blev Far Inspektør i Jydsk Landhypotekforening og Familien flyttede til Herning. 1910 blev Hypotekforeningen flyttet til Aarhus og Far blev landbrugskyndig Direktør fra 1911 - 1932.
Far og Mor flyttede altsaa meget, det gjorde ikke os Børn saa meget, vi var altid hjemme, hvor Far og Mor var.

Mor døde i Aarhus 1918.
Far blev gift nogle Aar efter med Marie Kvist. Far døde i Aarhus 1941.